Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΈνας στους δύο κατοίκους του Σικάγο έχει γίνει μάρτυρας πυροβολισμών

Ένας στους δύο κατοίκους του Σικάγο έχει γίνει μάρτυρας πυροβολισμών

Μελέτη αποκαλύπτει, πως οι μισοί κάτοικοι του Σικάγο έχουν γίνει μάρτυρες βίαιων συμβάντων με πυροβολισμούς τουλάχιστον μία φορά πριν κλείσουν τα 40 χρόνια τους.

Παράλληλα επισημαίνει πως οι μαύροι είναι πιο πιθανό να βιώσουν τέτοιου είδους επεισόδια σε σύγκριση με τους λευκούς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί χρόνια περισσότερους από 2.400 κατοίκους αυτής της πόλης που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας τους ’90.

Κατά μέσο όσο, οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μόλις 14 ετών όταν έγιναν για πρώτη φορά μάρτυρες πυροβολισμών.

Η μελέτη καταδεικνύει τις διαφορές μεταξύ των φυλών: το 56% των ισπανόφωνων και των μαύρων έγιναν μάρτυρες βίαιων επεισοδίων με πυροβολισμούς προτού να κλείσουν τα 40 χρόνια τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους λευκούς ήταν 25%.

«Αναμέναμε υψηλά ποσοστά έκθεσης σε βίαια επεισόδια με πυροβολισμούς, όμως όχι τόσο υψηλά. Τα αποτελέσματά μας είναι, πραγματικά, απροσδόκητα και ανησυχητικά», ανέφερε ο Τσαρλς Λάνφιρ, του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας του Κέμπριτζ. «Η μακροχρόνια έκθεση στην ένοπλη βία μπορεί να οδηγήσει από χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο, μέχρι και σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής λόγω καρδιακών παθήσεων», υπογράμμισε.

 

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς εκτέθηκαν σε ένοπλη βία ευρισκόμενοι τυχαία στο σημείο – συνήθως σε δημόσιους χώρους– διευκρίνισε ο ερευνητής.

Από τους συμμετέχοντες, περίπου το 7% των μαύρων και των ισπανόφωνων και το 3% των λευκών δέχτηκαν οι ίδιοι έναν πυροβολισμό πριν κλείσουν τα 40 χρόνια τους.

Κατά την περίοδο 1990-2000, η ένοπλη βία έφτασε στο αποκορύφωμά της στο Σικάγο, όμως στη συνέχεια άρχισε σταδιακά να μειώνεται. Νέα άνοδος των ένοπλων επεισοδίων σημειώθηκε το 2016 στην πόλη.

Το πρόβλημα της ένοπλης βίας αφορά και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όμως είναι πολύ έντονο στο Σικάγο, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA τον Δεκέμβριο, οι νέοι ενήλικοι άνδρες που κατοικούν σε προάστια του Σικάγο όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά ένοπλης βίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν από σφαίρα ακόμη και από τους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ. Το ίδιο παρατηρείται επίσης στη Φιλαδέλφεια.

Το 2021 περίπου 21.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑαριθμός που αντιστοιχεί σε 6,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με δεδομένα των υγειονομικών υπηρεσιών.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com