Επεισόδια και χημικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ΜΑΤ τούς μπλόκαραν κι έτσι ξεκίνησαν πορεία προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

0
129

Τεταμένο είναι το κλίμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις τόσο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και κατά της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Παλαί Ντε Σπορ.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού να βρίσκεται σε εξέλιξη και τη Θεσσαλονίκη να θυμίζει «φρούριο» από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η αστυνομία «μπλόκαρε» τους διαδηλωτές που ήθελαν να πλησιάσουν στο στάδιο.

ρχικά, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Λευκό Πύργο και προσπάθησαν να κατευθυνθούν στο Παλαί Ντε Σπορ, όπου θα πραγματοποιούσε ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, τα ΜΑΤ τούς μπλόκαραν κι έτσι ξεκίνησαν πορεία προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, τα ΜΑΤ δεν τους επέτρεψαν ούτε αυτό.

Ήρθαν έτσι εκ νέου αντιμέτωποι με το φραγμό των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου. Τότε επιχείρησαν να κινηθούν ανάποδα προς τη φορά των αυτοκινήτων στην Τσιμισκή, με την αστυνομία να επιχειρεί να τους σταματήσει κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι διαμαρτυρόμενοι στη συνέχεια επιχείρησαν να κινηθούν μέσω της οδού Καρόλου Ντηλ, ενώ πέταξαν πέτρες και μπουκάλια προς τους αστυνομικούς.

Ένταση πριν από την ομιλία Τσίπρα

Ένταση επικράτησε επίσης το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί μπροστά από την οδό Ν. Γερμανού δεν επέτρεπαν στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Νίκης να ανέβουν προς το Παλαί Ντε Σπορ όπου πρόκειται να ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης – Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό».

Καθώς ήταν αδύνατον να προσεγγίσουν το Παλαί Ντε Σπορ οι διαδηλωτές πραγματοποιήσαν πορεία προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία.

Προληπτικές προσαγωγές και face control

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργο Τάτσιο, προσήγαγαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, αστυνομικοί έξω από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει το thestival.gr.

Ο κ. Τάτσιος προσπάθησε να μπει στον χώρο του Παλαί Ντε Σπορ όπου είναι προγραμματισμένη για τις 19.30 η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Ναι στη Μακεδονία της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης – Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό», κάτι που δεν του επετράπη.

Μαζί του ήταν η γνωστή δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα, καθώς και άλλα δύο άτομα, τα οποία επίσης προσήχθησαν.

Όπως δήλωσε ο κ. Τάτσιος στο Thestival, η προσαγωγή του έγινε χωρίς καμία δικαιολογία και αυτή την ώρα οδηγείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν προληπτικές προσαγωγές και άλλων ατόμων που κρίθηκαν ύποπτα για πρόκληση έντασης εντός του χώρου της εκδήλωσης, ενώ αυστηρός είναι ο έλεγχος για όσους περνούν μέσα στον χώρο του Παλαί Ντε Σπορ.

Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς.