Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΖητά ενημέρωση ο ΟΚΥΠΥ για αστυνομικές έρευνες αναφορικά με ιατρική αμέλεια

Ζητά ενημέρωση ο ΟΚΥΠΥ για αστυνομικές έρευνες αναφορικά με ιατρική αμέλεια

Προβληματισμό και ανησυχία επικρατούν σε ΟΚΥΠΥ και Αστυνομία Κύπρου, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης καταγγελιών αναφορικά με ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια σχετικα με θανάτους προσώπων, εντός και εκτός των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Εκπρόσωποι των δύο οργανισμών παρακάθισαν σήμερα σε σύσκεψη, προκειμένου να αξιολογήσουν τη διαδικασία διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων και να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της απροθυμίας γιατρών να αναλάβουν ως ερευνώντες λειτουργοί σε υποθέσεις εναντίον συναδέλφων τους.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ Πάμπος Χαριλάου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι τα προηγούμενα χρόνια οι καταγγελίες αναφορικά με ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια ανέρχονταν ετησίως στις πέντε, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί στις 20 τον χρόνο.

«Το 2024 ή το 2025 οι υποθέσεις αυτές μπορεί να είναι πολύ περισσότερες, χωρίς να σημαίνει ότι στοιχειοθετούνται αυτές οι καταγγελίες.»

Ο κύριος Χαριλάου επισήμανε ότι κύριο ζητούμενο είναι η συνεργασία μεταξύ ΟΚΥΠΥ, Αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας προκειμένου τέτοιες υποθέσεις να διερευνούνται διεξοδικά και όταν προκύπτουν ποινικά αδικήματα να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Εάν το δικαστήριο εκδικάσει τέτοια υπόθεση και κρίνει ένοχο τον οποιοδήποτε, θα του επιβάλει και ποινή. Ο ερευνώντας λειτουργός συνδράμει στο ανακριτικό έργο, βλέπει φακέλους, εξετάζει, μιλά για ιατρικές πράξεις. Η Αστυνομία έχει δικαίωμα να καλέσει και άλλους γιατρούς για να καταθέσουν, το ίδιο και η κατηγορούσα αρχή και ο κατήγορος.»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ ανέφερε ότι είτε υπάρχει καταδίκη κάποιου γιατρού ή αθώωση ή μη στοιχειοθέτηση μιας υπόθεσης, ο Οργανισμός θα πρέπει να ενημερώνεται από τις διωκτικές αρχές.

«Ούτε και εμείς γνωρίζουμε, ούτε ενημερωνόμαστε εάν σταματήσει μια έρευνα γιατί δεν έχει προκύψει οτιδήποτε μεμπτό για κάποιο γιατρό.»

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com