Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΞεπέρασαν τις 180.000 τα εξώδικα από τις κάμερες τροχαίας

Ξεπέρασαν τις 180.000 τα εξώδικα από τις κάμερες τροχαίας

Ξεπέρασαν τις 180.000 οι καταγγελίες οδηγών από τις κάμερες της Τροχαίας, ωστόσο, αρκετές από αυτές δεν θα φτάσουν ποτέ στα χέρια των παραβατών λόγω λάθους, μη εμφάνισης πινακίδων και μη εντοπισμού του υπευθύνου.

Δεκαέξι και πλέον μήνες μετά τη λειτουργία του συστήματος, οι καταγγελίες αν και αισθητά μειωμένες απ’ ότι την πρώτη περίοδο, εντούτοις, οι παραβάσεις κυρίως του ορίου ταχύτητας που καταγράφονται από τις κινητές κάμερες συνεχίζονται. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο βοηθός υπεύθυνος του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου, μέχρι το τέλος του 2022, δηλαδή στον έναν χρόνο λειτουργίας του συστήματος, με τέσσερις κινητές κάμερες και τέσσερις σταθερές σε ένα σημείο, είχαν καταγραφεί 160.000 τροχαίες παραβάσεις. Αν υπολογιστούν και οι τεσσερισήμισι μήνες του 2023, τότε οι παραβάσεις θα έχουν ξεπεράσει τις 180.000.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ευριπίδου, μέχρι στιγμής έχουν ταχυδρομηθεί 138.000 εξώδικα ή επιστολές. Συγκεκριμένα, οι 119.000 αφορούσαν εξώδικα και στάλθηκαν στους οδηγούς–παραβάτες και τα υπόλοιπα 19.000 αφορούν επιστολές που στάλθηκαν προς εταιρείες, για να υποδείξουν τους οδηγούς τους οι οποίοι υπέπεσαν στην παράβαση ώστε να τους αποστείλουν το εξώδικο. Πέραν των περιπτώσεων αυτών, πρόσθεσε ο αξιωματικός της Τροχαίας, υπάρχουν και γύρω στις 10.000 παραβάσεις που ενώ έχουν καταγραφεί, δεν έχουν παραλήπτη, αφού αυτό έγινε είτε από λάθος του συστήματος, είτε γιατί βρισκόταν σε δοκιμαστικό στάδιο, είτε γιατί οι αριθμοί εγγραφής δεν φαίνονταν καλά, άρα δεν μπορούσε να εντοπιστεί ο οδηγός του οχήματος. Για αυτές τις 10.000 προβληματικές παραβάσεις θα ενημερωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας ώστε να δώσει το ΟΚ για να μην εκδοθεί εξώδικο.

Επίσης, από τις 119.000 εξώδικα που έχουν σταλεί, γύρω στις 50.000 δεν έχουν πληρωθεί με αποτέλεσμα τώρα ν’ αρχίσει η διαδικασία ετοιμασία φακέλου ώστε η υπόθεση να φτάσει στα δικαστήρια. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταχωρηθεί καμιά υπόθεση που ν’ αφορά το σύστημα φωτοεπισήμανσης, ωστόσο, έχουν ετοιμαστεί φάκελοι για το δικαστήριο και έχουν πάρει σχετικό αριθμό, το γνωστό RCI.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του συστήματος, οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί και μπλόκαραν τη λειτουργία των καμερών σε έξι σταθερά σημεία, έχουν ξεπεραστεί. Αυτή τη στιγμή, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Ευριπίδου, λειτουργοί του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών προβαίνουν σε ελέγχους στα δύο σταθερά σημεία στη Λεμεσό (και τα δύο στη Λεωφόρο Μακαρίου) και στο ένα από τα δύο στη Λευκωσία, παρά τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού. Στη Λευκωσία έχουν ήδη τοποθετηθεί κάμερες και στη Λεωφόρο Στροβόλου στη συμβολή της με την οδό Μαχαιρά (παρά την Πέψι Κόλα) αλλά λειτουργούν και αυτές δοκιμαστικά.

Βάσει του συμβολαίου, οι κάμερες της Α΄ φάσης θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε στη συνέχεια ν’ αρχίσει η Β΄ και τελευταία φάση του συστήματος που προβλέπει την εγκατάσταση καμερών σε 23 σταθερά σημεία παγκύπρια αυτή τη φορά, με ολοκλήρωση το τέλος του 2023. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να παραδοθούν άλλες τέσσερις κινητές κάμερες, ώστε στο σύνολό τους να είναι 20.

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, έχουν δοθεί στη διαχειρίστρια εταιρεία τα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν σταθερές κάμερες και ήδη έγιναν κάποιες αλλαγές από τις αρχικές αποφάσεις, είτε λόγω επανασχεδιασμού δρόμων, είτε λόγω εγκατάστασης κυρτωμάτων. Αλλαγές θα γίνουν σε δυο σημεία στη Λευκωσία, αφού υπήρχε προγραμματισμός να μπουν κάμερες στα φώτα Καλησπέρα, όμως αυτά θα ακυρωθούν λόγω δημιουργίας κόμβου πριν την είσοδο της Λευκωσίας, καθώς και στην περιοχή Αστρομερίτη, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία αυτοκινητόδρομου προς την Ευρύχου. Αλλαγές θα γίνουν και σε δυο σημεία στην παραλιακή λεωφόρο της Λεμεσού (έχουν δημιουργηθεί πλατό και το όριο μειώθηκε στα 30χλμ) καθώς και σε δυο σημεία στη Λάρνακα – Αμμόχωστο.

Αλλάζουν απόφαση και πληρώνουν

Στο μεταξύ, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, οδηγοί που αρχικά όταν παρέλαβαν το εξώδικο από τις κάμερες αρνήθηκαν να το πληρώσουν, στη συνέχεια αποτάθηκαν στην Αστυνομία και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να καταβάλουν το πρόστιμο και να μην οδηγηθεί η υπόθεση στο Δικαστήριο. Όταν η δικαιολογία που εκφέρει κάποιος είναι αιτιολογημένη, ανέφερε ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας, τότε του επιτρέπεται να πληρώσει το εξώδικο, γιατί δεν θέλουμε ούτε να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, ούτε και να επιβαρύνεται το δικαστικό σύστημα. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που οδηγοί καταγγέλλονται από τις κάμερες, αλλά έχουν άδειες άλλης χώρας και δεν εντοπίζονται εύκολα. Σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία έχει βρεθεί η λύση ώστε να εντοπίζονται και να τους αποστέλλεται το εξώδικο.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com