Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΠετάξαμε στο κελί 17χρονη με στερητικό σύνδρομο

Πετάξαμε στο κελί 17χρονη με στερητικό σύνδρομο

Περίπτωση ανήλικης, που είναι θύμα της κοινωνίας και πέρασε τρεις ημέρες σε κρατητήρια αστυνομικού σταθμού, αναδεικνύει τη γύμνια της κυπριακής Πολιτείας σε ειδικές πρόνοιες και δομές.

Πρόκειται για 17χρονη με σοβαρό πρόβλημα εθισμού σε ουσίες, η οποία από το τέλος της περασμένης εβδομάδας τελεί υπό κράτηση για υπόθεση κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Την Παρασκευή, μάλιστα, είχε οδηγηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με την έδρα να αποφασίζει όπως παραμείνει υπό κράτηση μέχρι χθες σε αστυνομικά κρατητήρια της Λευκωσίας, τα οποία είναι ακατάλληλα για τέτοιες περιπτώσεις. Πόσω μάλλον όταν πρέπει να τύχει χειρισμού ένα ευαίσθητο περιστατικό με ανήλικη, η οποία είναι αντιμέτωπη με στερητικό σύνδρομο και κατ΄ επέκταση βεβαρημένο ψυχιατρικό ιστορικό.

Η νεαρή πριν οδηγηθεί στο Δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή είχε αξιολογηθεί από κυβερνητική ψυχίατρο. Η τελευταία, όπως εγκύρως πληροφορείται ο «Φ», αν και έκρινε πως στην περίπτωση της ασθενούς δεν ικανοποιούνταν τα κριτήρια υποχρεωτικής νοσηλείας, εντούτοις επεσήμανε πως η υπόθεση δεν είναι απλή.

Εξηγούσε ότι η 17χρονη ήταν σε θέση να παρακολουθήσει δικαστική διαδικασία. Έσπευδε, όμως, να ξεκαθαρίσει πως πρόκειται περί ιδιάζουσας περίπτωσης με μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον κατάλληλο χώρο κράτησής της. Η ψυχίατρος συνιστούσε, ακόμη, πως η 17χρονη πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική ιατρός στην έκθεσή της κατέγραφε πως έγιναν παρεμβάσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας και Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας. Από πλευράς τους, όπως σημειώνει, είχε προβληθεί η θέση ότι η ανήλικη θα έπρεπε να νοσηλευτεί υποχρεωτικά, μέχρι να βρεθεί μια καλύτερη λύση για την περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού.

Στην γραπτή αξιολόγηση της ασθενούς γινόταν λεπτομερής καταγραφή των ιδιαζουσών συνθηκών της. Είναι χρήστης σκληρών ναρκωτικών, έχει αποπειραθεί να βλάψει τον εαυτό της, ενώ η βιολογική της μητέρα έχει απωλέσει τα γονικά της δικαιώματα. Επιπλέον, το άτυχο κορίτσι έχει νοσηλευτεί λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Να σημειωθεί ότι ο «Φ» δεν επεκτείνεται, καθώς το ζητούμενο είναι να θίξουμε ένα κοινωνικό ζήτημα, κι όχι να αποδώσουμε γλαφυρά προσωπικές περιστάσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έδειχναν μουδιασμένες σε ό,τι αφορά τον χειρισμό. Είναι ενδεικτική η πληροφόρηση του «Φ» που αναφέρει πως ενώ αρχικά λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας είχε αποταθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για να αιτηθεί έκδοση διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας, εν τέλει αυτό αποσύρθηκε.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα την Παρασκευή, η 17χρονη οδηγήθηκε ενώπιον άλλου Επαρχιακού Δικαστή για την ποινική υπόθεση κατοχής ναρκωτικών. Ο τελευταίος από τα ενώπιόν του δεδομένα, φέρεται να έκρινε πως το κορίτσι θα έπρεπε να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι Δευτέρα. Χθες, πραγματοποιήθηκε εκ νέου κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία ενώπιον του ίδιου Δικαστηρίου. Η ανήλικη φέρεται να μεταφέρθηκε σε κρατητήρια άλλου περιφερειακού αστυνομικού σταθμού.

Ενδεικτικό της ακαταλληλότητας των χώρων κράτησης σε αστυνομικούς σταθμούς, κυρίως για τέτοια περιστατικά, είναι κι ένα γεγονός που σημειώθηκε το ξημέρωμα την περασμένης Παρασκευής. Η 17χρονη συγκεκριμένα έπεσε από το κρεβάτι της και φέρεται να κτύπησε στο κεφάλι. Αμέσως έγιναν διευθετήσεις και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η νεαρή μετά από εξετάσεις και ακτινογραφία έλαβε εξιτήριο.

Οι πληροφορίες μας, πάντως, αναφέρουν ότι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με ευαισθησία απ΄ όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά και αξιωματούχους. Όπως ενημερωθήκαμε, η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου – Κουκκίδη, κατά τη διάρκεια της κράτησής της 17χρονης, την επισκέφτηκε επανειλημμένα στον αστυνομικό σταθμό. Στενή ήταν και η παρακολούθηση της ανήλικης από το γραφείο Ευημερίας, ενώ κι από πλευράς Αστυνομίας έγιναν ανάλογες διευθετήσεις ώστε να στηρίζεται ηθικά η έφηβη κατά την κράτησή της.

Ωστόσο, η όλη υπόθεση αναδεικνύει την απρονοησία και την απουσία συγκεκριμένων μηχανισμών σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά και την έλλειψη δομών για άτομα με τέτοια προβλήματα.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com