Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΜε έμφαση στα ενεργειακά η πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου

Με έμφαση στα ενεργειακά η πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου

Το ζήτημα της ενέργειας αλλά και της παραπέρα πορείας των σπουδαίων διμερών σχέσεων που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε με τον Ισραηλινό ηγέτη τρόπους για συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο της ενέργειας, ως προς την από κοινού αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση εξερευνά το ενδεχόμενο ενός νέου πλάνου που θα οδηγήσει σε άμεση αξιοποίηση των διαθέσιμων κοιτασμάτων με το λιγότερο δυνατό κόστος και κατά τρόπο που θα αξιοποιηθεί φυσικό αέριο για εγχώρια κατανάλωση και ηλεκτροπαραγωγή και το μεγαλύτερο μέρος του για εξαγωγή στις αγορές της Ευρώπης.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Βενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν πως επείγει η επίλυση της διμερούς διαφοράς που σχετίζεται με το κοίτασμα Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ ούτως ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του.

Σε ότι αφορά τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για επιτάχυνση των διαδικασιών για μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε και το ζήτημα της μετάβασης Ισραηλινών τουριστών στα κατεχόμενα καθώς επίσης και τις επενδυτικές δραστηριότητες από επενδυτές στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Επισήμανε επίσης πως η Κύπρος θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με το Ισραήλ.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση τριμερούς Συνόδου Κορυφής στη Λευκωσία, ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, με στόχο να υπάρξει και συμμετοχή από υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com