Περικοπές στο επίδομα της άδειας μητρότητας καταγγέλλουν στον «Φ» γυναίκες, οι οποίες κατά την περίοδο της πανδημίας τέθηκαν σε αναστολή από την εργασία τους ως μέτρο διάσωσης των επιχειρήσεων. Οι ίδιες μιλούν για κατάφορη αδικία σε βάρος τους και για το γεγονός ότι καλούνται να «πληρώσουν», σήμερα, σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο της ζωής τους, τις συνέπειες μιας απόφασης που τους επιβλήθηκε. Αναφέρθηκε, παράλληλα ότι συλλέγονται υπογραφές με αίτημα να λάβουν ολόκληρο το επίδομα, ενώ παράλληλα στάλθηκε επιστολή και στον υπουργό Εργασίας.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 είχα υποχρεωθεί από τον εργοδότη μου σε αναστολή εργασίας, λόγω της πανδημίας και των σχετικών κυβερνητικών σχεδίων που τέθηκαν σε ισχύ για στήριξη των επιχειρήσεων», αναφέρει παραπονούμενη (ο «Φ» γνωρίζει στα στοιχεία της), η οποία εκπροσωπεί και άλλες επηρεαζόμενες εγκυμονούσες. Όπως υπογραμμίζει, απομακρύνθηκε από την εργασία της για το κοινό καλό και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα εισοδήματά της την περίοδο εκείνη, αφού λάμβανε μόλις το 60% του μισθού της.
«Η παραμονή μου σε αναστολή εργασίας για την πιο πάνω περίοδο, πέραν του γεγονότος ότι επηρέασε αρνητικά τα τότε εισοδήματά μου, φαίνεται ότι με επηρεάζει αρνητικά ακόμα και σήμερα. Όπως ενημερώθηκα εγώ καθώς και άλλες εγκυμονούσες, δεν θα λάβουμε ολόκληρο το επίδομα άδειας μητρότητας, καθώς κατά το έτος 2021 ήταν μειωμένες οι συνεισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού είχαμε υποχρεωθεί σε αναστολή εργασίας».
Γίνεται αυτή η διάκριση, υπογραμμίζει, σε βάρος των γυναικών του ιδιωτικού τομέα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και στις εισφορές τους. «Μένουμε εκτεθειμένες απλά επειδή υποχρεωθήκαμε να τεθούμε σε αναστολή εργασίας για το ευρύτερο καλό και για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Μας τιμωρούν επειδή μας επέβαλαν να μείνουμε σπίτι».
Θεωρούμε, υπογραμμίζει, την αντιμετώπιση του θέματος απαράδεκτη, ιδίως σε μια περίοδο που όλοι επικαλούνται ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας πρέπει να τεθεί σε τροχιά επίλυσης. «Μαζί με αρκετές άλλες γυναίκες, που τυγχάνουν της ίδιας άδικης αντιμετώπισης, έχουμε συνασπιστεί και προσπαθούμε να βρούμε το δίκιο μας με κάθε θεμιτό και ευπρεπή τρόπο. Νιώθουμε μεγάλη αδικία και ανασφάλεια καθώς το έξοδά μας με τη γέννηση των παιδιών μας θα είναι αυξημένα».
Ο «Φ» επικοινώνησε το υπουργείο Εργασίας, οπόταν και μετέφερε τα παράπονα. Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του Υπουργείου, το γεγονός ότι τα ειδικά επιδόματα καταβάλλονταν στο 60% των απολαβών, δεν επηρέασε ειδικά και κατ’ αποκλειστικότητα το επίδομα μητρότητας αλλά όλες τις παροχές.