Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΑπέλαση αντί φυλάκισης για παράνομους μετανάστες

Απέλαση αντί φυλάκισης για παράνομους μετανάστες

Χειροτερεύει μέρα με την ημέρα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές με την υπουργό Δικαιοσύνης να έχει ήδη υποβάλει τις εισηγήσεις της για επίλυση, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε χθες η υπουργός Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, ένα μεγάλο μέρος των κρατουμένων είναι άτομα με μεταναστευτικό προσανατολισμό, δηλαδή καταδικάζονται όχι για συνηθισμένα ποινικά αδικήματα, αλλά γιατί επιχείρησαν να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου με πλαστά ή ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκαν σε άλλους. Για το θέμα της αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού η Υπουργός έχει, ήδη, υποβάλει από την περασμένη εβδομάδα συγκεκριμένες εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αφορούν κυρίως αλλαγές στις εγκαταστάσεις των φυλακών.

Παράλληλα, μελετούνται λύσεις για όσους καταδικάζονται για αδικήματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, ώστε να μην κρατούνται στις φυλακές, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ενώ η τελική τους κατάληξη είναι να απελαύνονται.

Μια από τις λύσεις που συζητούνται, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», όσα άτομα καταδικάζονται για αδικήματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, να δίνεται εξουσία στα δικαστήρια, αντί της φυλάκισης να διατάσσουν την κράτηση και απέλασή τους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρύνονται οι φυλακές με πρόσωπα που ούτως ή άλλως θα απελαθούν. Σήμερα η διατροφή και διαμονή ενός κατάδικου κοστίζει πέραν των €100 ημερησίως, ενώ δεν υπάρχουν χώροι διαμονής με αποτέλεσμα κάποιοι να κοιμούνται μέχρι και στο πάτωμα.

Για το θέμα του υπερπληθυσμού που είναι σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των φυλακών, θα υπάρξουν, όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, σύντομα εξελίξεις, αφού η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αυτή τη στιγμή κρατούνται πέραν των 120 προσώπων που δεν έχουν διαπράξει άλλο αδίκημα, πλην της πλαστοπροσωπίας στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com